top of page

Mentoropleiding

Een nieuwkomer integreren op de werkvloer is heel belangrijk voor een duurzame tewerkstelling. Taal- en cultuurverschillen kunnen die integratie echter moeilijk maken en daarom is het belangrijk een mentor in het bedrijf te hebben die de nieuwkomer opvangt en begeleidt.

Deze opleiding valt onder de minimis steun.

Hoe pakken we dit aan?

Om een werknemer de nodige kennis bij te brengen over wat een Mentor nu juist doet en hoe die dat het beste aanbrengt, organiseren we vanuit het project Vooruit enkele mentoropleidingen waar bedrijven hun medewerkers kunnen laten vormen tot mentoren. Samen met opleidingspartner Act Now werd een mentoropleiding opgezet speciaal voor het begeleiden van anderstaligen. In de dagopleiding komen verschillende onderwerpen naar voor zoals :

Wat is een mentor en wie is de pupil?

Waarom is een mentor zinvol en over welke competenties moet die beschikken ? Hoe verhoudt de pupil zich tegenover de mentor ?

Onthaal van nieuwkomers

Hoe onthaal je de nieuwe werknemer en zorg je ervoor dat die zich thuis voelt?

Taal- en cultuurverschillen

De Franse werkcultuur is anders dan die in Vlaanderen en het taalverschil kan een barrière vormen. Wederzijds begrip is de eerste stap naar een goeie samenwerking.

Kwaliteiten en competenties

Hoe ga je om met de kwaliteiten van de nieuwkomer en wat zijn daarbij de uitdagingen?

Communicatie

Communicatie is de sleutel tot succes, maar wanneer er een extra taalbarrière is, is het vaak nog moeilijker om een boodschap over te brengen. Er worden skills aangeleerd om dit probleem het hoofd te bieden.

Naast deze topics komen nog tal van belangrijke aspecten aan bod in de opleiding die ervoor zorgen dat een medewerker zich achteraf met trots "Mentor" mag noemen.

 

 

De mentoropleidingen zijn nu afgelopen. Bekijk hieronder een korte reportage die we maakten

bottom of page