Het project in een notendop

Doelstelling

Het project En Avant / Vooruit wil Frans(talig)e werkzoekenden begeleiden naar een job in een West-Vlaams bedrijf. Het project mikt daarbij op mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt: mensen met een leefloon in Frankrijk en jongeren in beroepsinschakelingstijd in Wallonië.

De 11 projectpartners - uit Frankrijk, Wallonië en Vlaanderen - willen de werkzoekenden gemakkelijker laten (her)intreden op de arbeidsmarkt door hen te begeleiden op psychosociaal, administratief en cultureel vlak.

Projectpartners

POM_logo_lowres.png
VDAB logo_donkerblauw_RGB.png
Nord_lowres.png
LeForem_logo_lowres.png
Maison_Europe_logo_lowres.jpg

Geassocieerde partners

Euregio_Scheldemond_logo.jpg
logo-csir.jpg
VFU-FFI_logo.jpg
Pole_Emploi_logo.jpg
CAPSO_logo.jpg
Hainaut_de_Developpement_logo.jpg

Budget en timing

De totale kost van het project bedraagt € 1.164.321,02. Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling financiert 50% van de totale kost. Andere financierende partners zijn de Provincie West-Vlaanderen en het Waals Gewest.

Het project En Avant / Vooruit loopt van 1 januari 2019 tot 31 december 2021. De projectpartners werken ook samen met projecten uit Interreg Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen die grensoverschrijdende tewerkstelling stimuleren.

EU_flag.jpg
Prov_West-Vlaanderen_logo.jpg
Wallonie_logo.jpg

De drie regio’s willen samen twee problemen aanpakken: de krapte op de arbeidsmarkt in West-Vlaanderen aanpakken en de relatief hoge werkloosheid in Frankrijk en Wallonië terugdringen. 

Franstalige werkzoekenden worden door een sterke samenwerking tussen de arbeidsbemiddelingsdiensten en de projectpartners gematcht met openstaande vacatures in West-Vlaanderen. In Frankrijk gaat het over mensen die een leefloon krijgen, in Wallonië ligt de nadruk op jongeren in beroepsinschakelingstijd. In beide gevallen gaat het over mensen met wat minder ervaring die een extra duwtje in de rug kunnen krijgen bij hun (re)integratie op de arbeidsmarkt.

Een persoonlijke begeleiding op maat, dat is wat het partnerschap van En Avant / Vooruit biedt.

Een goede samenwerking nog verbeteren

In het voorjaar van 2018 werd in Esquelbecq een intentieverklaring ondertekend waarin de het Département du Nord en de provincie West-Vlaanderen hun bestaande institutionele samenwerking bevestigden en beloofden nog meer te werken rond grensoverschrijdende tewerkstelling.

 

Dit leidde tot een pilootproject in het najaar 2018 en uiteindelijk tot het project En Avant / Vooruit binnen het Interreg V Programma France Wallonie Vlaanderen.

© 2020 Project 'En Avant / Vooruit'

 

p/a POM West-Vlaanderen

Koning Leopold III-laan 66

8200 Brugge (België)

Het project En Avant / Vooruit krijgt steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, de provincie West-Vlaanderen en het Waals Gewest.